Még egy tudománykommunikációs kihívás

Csapatunk ismét Szegeden tartott workshopot, ezúttal a szegedi Mathias Corvinus Collegium KP Szombat programjának keretében. Csapatunk ezúttal kisebb számban jelent meg, mentoraink Réka, Boti és Miro voltak, ezenkívül első workshopját tartotta Katinka is. A résztvevők között pedig már nem egy olyan középiskolás volt, aki azért jelentkezett, mert már volt egy workshopunkon és nagyon élvezte! A résztvevő diákok feladata ezúttal a tudományterületek népszerűsítése és az emberekhez közelebb hozása volt. Mindhárom mentor csapata nagyon erősen kezdte a brainstorming fázist, látszott, hogy számukra is nagyon közeli és fontos témát sikerült megérintenünk.
Miro csapata egy olyan ismeretterjesztő dokumentumfilmsorozatot képzelt el, melyben mind tudósok, mind találmányok szerepeltek. A találmányokról szakértők meséltek, a tudósokról pedig, amennyiben lehetséges volt, személyes interjút készítettek. Itt meséltek az életükről, munkájukról, elmagyarázták volna olyan módon, hogy a lehető legtöbb ember számára érthető legyen.
Boti csapatának ötlete egy olyan programsorozat volt, melyben természettudományi területeken tanuló egyetemisták segítettek középiskolás diákoknak pályát választani. A projektek során a diákok közel kerülnek a hivatásokat már aktívan tanuló, korban hozzájuk közel álló egyetemistával, kérdezhetnek tőlük, ezzel pedig könnyebbé válna a pályaválasztás. Réka csapata pedig a telefonfüggőségre hívta fel a figyelmet egy olyan alkalmazással, mely kombinált egy bizonyított módszert a függőségek kezelésére a közösségépítéssel. A programuk során az alkalmazás használóinak táborokat is szerveztek, ahol bemutatták volna, hogy mennyivel jobb is a való világ, mint a digitális.
Összességében nagyon színes és koherens projekteket kaptunk, nagyon meg vagyunk elégedve mind a diákok munkájával, mind pedig a workshop menetével. Reméljük hamarosan ismét találkozunk az MCC diákjaival!