Mi igazán menő? SCUP-os workshoppal zárni az évet!

Az igazán nagy alföldi hőségben nem is lehetne másról workshopot tartani, mint a UV sugárzás elleni védelemről és a melanomáról. Így SCUP csapata, ez alkalommal Miro, Marci,Zsófi, Adri – és új vezető szerepben Zalán-, látogatták meg a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumot, ahol 35 lelkes fiatal várt rájuk, a tanév utolsó napján.
Miro és csapata a SZIN fesztivál népszerűségét használná ki kampányukhoz, amely során önkéntesek naptej- és fényvédő krém mintákat osztanának a fesztiválozóknak. A minták hátulján található oktatóanyagok segítenének megismertetni a melanoma megelőzésének legfontosabb lépéseit. Emellett a kemping területén folyamatosan elérhető naptejekkel gondoskodnának a fesztivál teljes ideje alatt a bőrükre vigyázó látogatókról.
Zsófiék SolarAthletes csapat egy kreatív üzleti tervet dolgozott ki. Az ötletük UV-szűrős szurkolói mezek forgalmazása volt a futball rajongók számára, hogy a mérkőzések során ne csak a játékosok, de a szurkolók is megfelelő UV védelemben részesüljenek. A csapat hatékonyan osztotta fel a feladatokat, szlogeneket és üzleti tervet dolgoztak ki, valamint látványos logókat és plakátokat készítettek, amellyel kiérdemelték a zsűri dicséretét.
Marci mentoráltjai a sportolók melanóma tudatosságának növelését tűzte ki célul a „Nem minden rák barát” kampányukkal. Az általuk gyártott naptejek mellé olyan bőrmatricákat csomagolnának, amelyek UV hatására válnak láthatóvá, jelezve, hogy túl sok időt töltöttek a napon. Ezek a matricák valósághű melanómákat ábrázolnak, hogy figyelmeztessék a sportolókat az árnyékba vonulás vagy a naptej használatának fontosságára.
Adri diákjai egy melanoma szűrőszolgáltatást fejlesztett ki telemedicina rendszerrel. A diákok egy weboldalon keresztül tölthetnék fel a gyanúsnak vélt anyajegyek képeit, amelyeket egy bőrgyógyász rezidens vizsgálna meg. A projekt elsőként az iskolájukban indulna májusban és júniusban, amit egy tudásmegosztó előadás előzne meg. Az orvosi vizsgálat eredményeiről e-mailben értesítenék a felhasználókat, és szükség esetén további vizsgálatot javasolnának. A MelanoWatch csapat hosszú távú tervei között szerepel a rendszer országos kiterjesztése is.
Minden csapatunk saját egyedi módon járul hozzá a melanóma megelőzéséhez, remélve, hogy közös erőfeszítéseinkkel egy egészségesebb jövőt teremthetünk mindannyiunk számára. A workshop megvalósulását a Richter Gedeon Nyrt. tette lehetővé. Ezúton is köszönjük a támogatást!