Helyes, kedves helység Bonyhád…

A Scup rettenthetetlen kis csapata a hosszú utazásoktól sem riad vissza, hiszen ez alkalommal Bonyhádra látogattunk a Petőfi Sándor Evangélikus iskolába egy egész napos workshop keretein belül.
Na de mielőtt a lecsó közepében találnánk magunkat, pár szóban hagy mutassam be, mi előzte meg a másnapi foglalkozást. Mindenkit meglepett a tény, hogy milyen hosszú ideig kell tölteni egy elektromos kisbuszt, igy a csapat majdhogynem a semmi közepén álldogált odafele egy jó negyven percet, de aztán sikeresen odaértünk a Zengővárkonyi szállásunkra, ami amellett, hogy gyönyörű helyen volt, tökéletes helyszint szolgáltatott egy kis csapat fejlesztésre is. Beni rengeteget készült nekünk mentoroknak feladatokkal, és személy szerint hozzám ez tett legtöbbet szakmailag az eddigi munkánk során, de úgy vélem a többiek is hasonló érzésekkel gazdagodtak. A következő nap, tehát május 10-én nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk. Mind a diákok, mind a kapcsolattartó tanárok várták az érkezésünket. Mentoraink közül, Miró, Lexi, Zalán, Levi, és Boti, illetve Beni ezen az alkalmon mint zsűri vett részt. A feladat kiírás meglehetősen tág értelmezésű volt, egy csapat sem csinált hasonló megoldást rá.
Boti csapata egy olyan nyílt nap rendszert dolgozott ki, amely a diákoknak nyújt segítséget hogyan használjak a mesterséges intelligenciát megfelelően, illetve a tanároknak is útmutatással szolgál majd arra, hogyan tudják felismerni az esetleges AI által elkészített dolgozatokat, vagy pedig megkönnyíteni a munkájukat. Ezt a projektet az évnek két napján valósítanak meg, ahol előadókat hívnak majd a témában, illetve interaktív módon gyakorlati tudást adna a gyerekeknek. Zalán csapata egy olyan böngésző kiegészítést álmodott meg, amely kiszuri az esetleges álhíreket az internet használata közben, igy csökkenté a tévhitekben előkét. Illetve biztonságosabbá tenné a használatát például az idősek számára, akik köztudottan könnyebben megtéveszthetőek.
Lexi és Levi csapata a helyi kollégisták számára tervezte megnyitni az egészséges étkezés kapuit, hiszen aki nem volt kollégista is tudja, hogy a megfelelő táplálkozás bizony súlyos összegeket is igénybe vehet ha nem tudja az ember mit hogyan. A projekt célja, hogy közös költségbarát étkezésekkel a diákok megtanítsák egymásnak a konyhai fortélyokat, alkalomadtán recepteket cseréljenek egy-egy jól bevált kosztról. Igy mindenki egészségesebben tudna táplálkozni, pénztárcabarát kímélő módon.
Miro csapata, eleinte nehezen tudott megegyezni a végső ötletben, menet közben kicsit balszerencsés módon váltaniuk is kellett az ötleteik között, de végül lehetetlen csapat néven, egy természettudomány népszerűsítő offline foglalkozások sorozatát álmodták meg, aminek talán mindenki örült volna gimnazista korában.
Hosszú út volt ez a csapat számára Tolna vármegyébe, de az biztos, habozás nélkül mindannyian visszamennénk, ha újra lehetőséget kapnánk. A workshop létrejöttét a Richter Gedeony Nyrt. támogatta.